ماهي آزاد، تخم كتان، آرد گندم كامل، آب انار، فلفل دلمهاي قرمز، كلم چيني، گلابي، توفو، كرهي بادام زميني، آب پرتقال و شير سويا از جمله غذاهايي است كه افراد سالم بيشتر مصرف ميكنند.
بدون شك افرادي را ديدهايد كه پوست خوش آب و رنگي دارند و هميشه سالم و سرحال به نظر ميرسند. اما آيا تا به حال فكر كردهايد شايد اين سلامت مربوط به تغذيهي آنها باشد؟ آيا هيچ وقت كنجكاو نشدهايد بدانيد اين افراد چه مواد غذايي مصرف ميكنند كه هميشه سالم و سرحال هستند؟ در اين مقاله قصد داريم راز نشاط و سلامت اين افراد را فاش كنيم. با ما همراه شويد تا بدانيد افراد سالم چه ميخورند؟
ماهي آزاد
متخصصان تغذيه معتقدند ماهي آزاد در مقايسه با انواع ماهيهاي ديگر داراي ويتامين D و اسيدهاي چرب امگا 3 بيشتري است. از اين گذشته آماده كردن و پخت آن نيز بسيار ساده و راحت است. پس براي حفظ سلامت خود از اين ماهي خوشمزه غافل نشويد.
تخم كتان آسياب شده
اين دانههاي كوچك يكي از منابع اصلي امگا 3 ها محسوب ميشوند. تخم كتان سرشار از مادهاي به نام lignin است. اين مادهي فيتوشيمي شبيه هورمون استروژن است و بدن را در برابر سرطان سينه محفاظت ميكند. متخصصان توصيه ميكنند كه تخم كتان را آسياب كرده و روي ماست خود پاشيده و ميل كنيد.
زنان براي تأمين نياز بدن خود كمتر به تخم كتان نياز دارند و روزانه يك يا دو قاشق چايخوري (15 تا 30 ميلي گرم در روز)، نياز آنها را بر آورده ميسازد.
آرد گندم كامل
آرد گندم كامل در مقايسه با آرد سفيد غني شده حاوي چهار برابر فيبر و رويِ بيشتر، دو برابر كلسيم بيشتر و شش برابر منيزيم بيشتر است.
براي مصرف كودكان توصيه ميشود اين آرد را به ميزان مساوي با آرد سفيد مخلوط كرده و در تهيه كيك و پنكيك كودكان استفاده كنيد. براي جلوگيري از ترشيدن آرد، آن را در يخچال نگهداري كنيد.
آب انار
البته آب انار طرفداران زيادي دارد. اگر چه ممكن است آب انار نسبت به آب ميوههاي ديگر كمي گرانتر باشد اما بايد بگوييم كه اين آب ميوه خوشرنگ و خوشطعم، آنتي اكسيدانهاي بيشتري هم دارد.
فلفل دلمهاي قرمز
متخصصان معتقدند كه در بين مواد غذايي مختلف فلفل دلمهاي قرمز يك سوپراستار است. فلفل دلمهاي قرمز كم كالري است و منبع فوقالعادهي ويتامين C و بتاكاروتن و همچنين فولات يا همان اسيد فوليك است. اين فلفل را ميتوانيد به صورت خام ميل كنيد يا نگيني خردش كرده و به غذاهاي سرخ كردهتان اضافه كنيد.
كلم چيني
متخصصان تغذيه معتقدند كلم چيني علاوه بر اين كه بسيار خوشمزه است در مقايسه با سبزيجاتِ سبز پاييزي ديگر حاوي كلسيم بيشتري است. در واقع يك و نيم فنجان كلم چيني يعني در حدود 125 گرم كلم چيني پخته، 84 ميلي گرم كلسيم بدن را تأمين ميكند. اين در حالي است كه همين ميزان بروكلي فقط 33 ميلي گرم از نياز بدن را تأمين ميكند.
گلابي
گلابي يكي از خوشمزهترين ميوههاي تابستاني است كه بيشترين ميزان فيبر را دارد. متخصصان بر اين عقيدهاند كه گلابي به طور متوسط پنج گرم فيبر براي بدن تأمين ميكند. گفتني است كه زنها روزانه به 25 گرم فيبر نياز دارند. در هر حال از اين ميوه غافل نشويد. حتي ميتوانيد ورقه ورقهاش كرده و به سالاد ميوه و سبزيجاتتان اضافهاش كنيد.
توفو Tofu
توفو مادهي غذايياي است شبيه پنير. اين مادهي غذايي با افزودن مواد انعقاد دهنده به شير سويا به دست ميآيد. در حقيقت توفو، همان پنيري است كه با انعقاد شير سويا به دست ميآيد. اين شير دلمه بسته را با فشار به قالبهاي سفيد نرم تبديل ميكنند. اين به اصطلاح پنير سويا سرشار از كلسيم است. 150 گرم از اين مادهي غذايي به طور متوسط 345 ميلي گرم كلسيم دارد كه برابر ميزان كلسيم يك فنجان (250 ميلي گرم) شير پرچرب است. اغلب افراد معتقدند كه توفو بي مزه است و متخصصان همين موضوع را نقطهي قوت اين مادهي غذايي ميدانند. از آنجايي كه توفو طعم خاصي ندارد ميتواند طعم مواد ديگري كه به آن افزوده ميشود را به خود بگيرد.
پنير سوئيسي
به انواع پنيرهايي كه در سوئيس توليد شدهاند پنير سوئيسي گفته ميشود. اين پنيرها شكل خاصي دارند يعني در وسط قالب اين پنيرها سوراخي وجود دارد. در اين كشور بيش از 400 نوع پنير توليد ميكنند كه معمولاً 99 درصد آنها با شير گاو توليد ميشوند و براي توليد يك درصد باقيمانده از شير بز يا گوسفند استفاده ميشود.
سالسا Salsa
سالسا يك واژهي اسپانيايي و به معني سس است. سس سالسا يكي از چاشنيهاي مزه دهنده به غذا است. اين سس اغلب تند است و انواع مختلفي دارد. سالساي سرخ نوعي سس قرمز است كه از ادويهجات مكزيكي و آمريكاي جنوبي تهيه ميشود.
سس سالساي سرخ با گوجهفرنگي، فلفل تند، پياز و سير تهيه ميكنند. توصيه متخصصان بيشتر سالساي قرمز يا گوجه فرنگي است. سالساي گوجه فرنگي كم چرب بوده و سرشار از ليكوپن است. ميتوانيد اين سالسا را روي نانتان ماليده و يا با غذاهاي ديگر ميل كنيد.
كرهي بادام زميني
كرهي بادام زميني تقريباً همان خواصي را دارا است كه بادام زميني دارد. بادام زميني، از نظر غناي پروتئيني، زير گروه حبوباتي مثل، نخود، عدس و لوبيا قرار ميگيرد. افراد سالم و خوش غذا براي صبحانه، كرهي بادام زميني ميل ميكنند مخصوصاً زماني كه قرار است روز سختي در پيش داشته باشند و به انرژي زيادي نياز دارند.
اين كره حاوي پروتئين، فولات و ويتامين E بوده و چربي آن از نوع چربي غير اشباع و خوب است. در واقع در اين كره خبري از چربيهاي ترانس نيست.
آب پرتقال
امروزه انواع مختلف آب پرتقال به بازار عرضه ميشود: آب پرتقالهايي كه حاوي امگا 3، كلسيم و ... است. متخصصان توصيه ميكنند آب پرتقالهاي غني شده از كلسيم و ويتامين D مصرف كنيد.
شير سويا
شير سويا سرشار از فيبر بوده و براي بدن بسيار مفيد است. شير سويا به صورت غني شده نيز وجود دارد يعني اينكه ويتامين D و B12 به آن افزوده ميشود. بايد بگوييم كه هر فنجان شير سويا حاوي نه گرم پروتئين است.