اندورفينها (Endorphin) يا مسكنهاي طبيعي بدن موادي هستند كه از غدد مخاطي و هيپوتالاموس ترشح ميشوند و اثر اصلي آنها تسكين درد است. اندورفين ها كه مرفين طبيعي بدن نيز خوانده ميشوند، در حقيقت بسيار شبيه به مرفين عمل ميكنند و توليد آنها در زمان فعاليت بدني، هيجان، احساس درد، خوردن غذاهاي تند، احساس عشق و اوج لذت جنسي است.
آندروفينها در سلولهاي عصبي و دستگاه عصبي مركزي به عنوان ماده واسطه عصبي و يا تحريككنندههاي عصبي فعاليت ميكنند.
عواملي كه موجب افزايش آندروفينها ميشوند
1- ورزش
با انجام ورزشهاي شديد، ميزان غلظت آندروفين افزايش مييابد كه اين عامل موجب ايجاد نشاط و حالت مطلوب در ورزشكاران رشتههاي استقامتي و به ويژه در دوندگان ماراتون ميگردد. در حين ورزش، غلظت بتاآندروفين حتي تا 5 برابر افزايش مييابد.
2- ارتباط مطلوب با مردم
ارتباط با مردم، توليد اندورفين را افزايش ميدهد. داشتن رابطه خوب با شخصي ديگر، باعث بهبود اخلاق هر دوي شما ميشود.
3- نوازش و ماساژ پوست
هر گونه نوازش و ماساژ حتي كرم ماليدن به سطح پوست، باعث تحريكات هورموني در بدن ميشود، اين تحريكات ميتواند درد را كاهش دهند، استرس و فشارهاي عصبي را خنثي كنند و قدرت يادگيري و مصونيت سيستم ايمني بدن را افزايش دهند. نوازشهاي خوشايند، آزاد كننده آندروفين است كه قدرت سيستم ايمني بدن را افزايش ميدهد.
4- فشردن پا
چمباتمه زدن و فشردن پا، توليد طبيعي هورمون جواني را به شدت زياد ميكند.
5- روزه داري
روزهداري، از لحاظ معنوي موجبات آرامش روحي را در افراد روزهدار فراهم ميكند. همچنين، به واسطه افزايش اندورفينها كه در زمان روزهداري سطح آنها در خون بالا ميرود، شرايط روحي و رواني بهتري براي فرد ايجاد ميكند. اين موضوع موجب آرامش و آسايش خاطر و نيز افزايش سطح هوشياري و تمركز در فرد روزهدار ميشود.
روزهداري با استراحت دادن به دستگاه گوارش و فرستادن خون كافي به سراسر بدن به ويژه به دستگاه مغزي ـ عصبي و ايجاد فرصت كافي براي فعاليت مناسب و كافي فكري و همچنين عبادات سازنده به سلامت بدن كمك بسيار ميكند.
6- خنده
شادي و خنده عملكرد سيستم ايمني بدن را تعالي ميبخشد، خصوصا توليد سلولهايي كه به طور طبيعي به حفاظت بدن از بيماري و سرطان كمك ميكنند.
خنده، آزاد شدن آندورفين را در مغز افزايش ميدهد. آندروفين، به شما احساس خوب بودن ميدهد.
يك دقيقه از ته دل خنديدن معادل 45 دقيقه ورزش، انسان را سر حال ميآورد. روزانه 15 دقيقه خنديدن، بخش زيادي از منافع حاصل از پياده روي صبحگاهي را در بردارد
مردم شاد، سالمتر و طولانيتر زندگي ميكنند. بنابراين مطالب خندهدار دلخواهتان را بخوانيد، فيلمهاي كمدي مورد نظرتان را ببينيد و بخنديد.
7- تنفس در هواي پاك
نفس كشيدن صحيح براي از بين بردن مواد سمي و زايد، بسيار مهم ميباشد. هر انساني در حدود 30 درصد از مواد سمي بدن خود را از طريق رودهها دفع ميكند، اما بقيه مربوط به دستگاه تنفسي ميباشد. همچنين از طريق نفس كشيدن، ذهن و فكر باز ميشود، انرژي افزايش پيدا ميكند و خلق و خو بهبود پيدا ميكند.
8- بوهاي خوشايند
بوييدن، تاثير مستقيمي روي بدن و ذهن انسان دارد. وقتي شخص اعصاب بويايي خود را تحريك ميكند، سيستم ليمبيك مغز خود را فعال ميسازد كه با حافظه و روحيه شخص در ارتباط ميباشد.
رفع افسردگي به وسيله ياسمن، انبساط خاطر با اكاليپتوس، شادماني و هوشياري به وسيله گريپ فروت به دست مي آيد. روغن اين گياهان را روي شقيقه، گردن يا نقاطي ديگر از بدن خود بماليد.
روشي ديگر اين است كه اين گياهان را بجوشانيد و بخار آنها را با بيني استنشاق كنيد.
9- گل ها
گلهاي رنگارنگ تاثير قدرتمندي روي ذهن دارند. آنها ميتوانند حتي در زمان استرس زياد، سبب بهبود خلق و خوي بيمار شوند.
10- طب سوزني
باعث ترشح اندروفين شده و تنفس بيمار منظمتر ميگردد و بيمار احساس گرمي و آرامش ميكند.
اثرات مفيد خنديدن و خوش اخلاقي
* بهبود زخم
بد اخلاقي و رفتار خشونت آميز، طول مدت بهبود زخمها و كبودشدگيها را افزايش ميدهد، اما خوش رفتاري و مثبت انديشي موجب ميشود كه ميزان واسطه شيميايي سايتوكين در بدن افزايش يابد. سايتوكين موجب ميشود سلولهايي كه براي ترميم زخم يا هر نقطهي آسيب ديده از بدن مورد نياز هستند، سريعتر تكثير شوند، در نتيجه زخم زودتر بهبود مييابد.
* طولاني شدن عمر
خوش خلقي، باعث پايين آمدن ضربان قلب و كاسته شدن فشار خون ميگردد. ترشح هورمون ايمونوگلوبولين، با ميزان خنديدن و خوش خلق بودن، ارتباط مستقيم دارد. ايمونوگلوبولين، به مبارزه دستگاه ايمني بدن با باكتريها و ميكروبها كمك كرده و شخص را براي مقابله با بيماريها آماده ميكند.
* خنك كردن مغز
خنده با ايجاد تغييراتي در راههاي تنفسي، باعث ميشود هواي بيشتري در بيني جريان يافته و به سرد شدن مغز كمك كند و هر چه مغز خنكتر باشد، شادتر خواهيم بود.
* پيشگري از بيماريهاي قلبي
خنده، نوعي ماساژ قوي براي قلب است. كساني كه دچار حمله قلبي شدهاند، روزانه با حداقل 30 دقيقه خنديدن ميتوانند احتمال حمله قلبي دوم را تا حد قابل توجهي كاهش دهند.
* تمركز و يادگيري
پس از خنده احساس آرامش به وجود ميآيد و با خود تمركز را به همراه ميآورد. خنديدن، باعث ايجاد آرامش فكري ميشود و فرايند يادگيري را آسان ميكند.