با وجود اينكه به نظر بسياري از متخصصان استفاده از تلفن همراه ارتباطي با ابتلا به سرطان ندارد، هنوز هم ابهامات زيادي در مورد خطرات استفاده از اين وسيله براي كودكان وجود دارد.
تحقيقات در مورد ارتباط بيماري سرطان و استفاده از تلفن همراه با مشكلاتي همراه است. ابتلا به سرطان معمولا مدت زيادي حدود چند ده سال طول مي كشد و هنوز زمان زيادي از استفاده عمومي از اين وسيله نمي گذرد.
با اين وجود، بيشتر دانشمندان در مورد اين كه اگر استفاده از اين وسيله خطرناك باشد، خطر آن براي كودكان بيشتر است اتفاق نظر دارند.
دكتر آني ساسكو از موسسه سلامت عمومي، اپيدمولوژي و توسعه بردو مي گويد: "اگر عمق نفوذ امواج الكترو مغناطيس به مغز برابر ۴ سانتيمتر باشد، در بزرگسالان به منطقه گيجگاهي (Temporal lobe) خواهد رسيد كه وظايف چنداني بر عهده ندارد اما در كودكان اين ميزان نفوذ مناطق مركزيتر مغز را تحت تاثير قرار خواهد داد."
او ادامه مي دهد: "علاوه بر اين جمجمه كودكان نازكتر است و كمتر مي تواند نقش حفاظتي داشته باشد و ميزان آب موجود در مغز آن ها نيز بيشتر است و مي توان گفت دلايل زيادي وجود دارد كه نشان مي دهد ميزان جذب اشعه در كودكان بيشتر است."
'احتمالا سرطانزا'
پس از گذشت ۲۰ سال از ظهور تلفن همراه، بسياري از متخصصان معتقدند كه استفاده از آن خطري ندارد
يك تحقيق اروپايي كه به تازگي در ژورنال موسسه ملي سرطان آمريكا منتشر شده به اين نتيجه رسيده كه احتمال ابتلا در كودكاني كه از تلفن همراه استفاده مي كنند، نسبت به كودكاني كه از اين وسيله استفاده نمي كنند افزايش نمي يابد.
منتقدان اين نظريه مي گويند كه تحقيقات در يك دوره زماني كوتاه مدت انجام شده است و اطلاعات مورد استناد هم تاريخ گذشته هستند.
آژانس بين المللي تحقيقات سرطان (IARC)به تازگي تلفن هاي همراه را دسته بندي مجدد كرده است.
اين موسسه وابسته به سازمان ملل در ارائه دلائل كافي براي نشان دادن اينكه تلفن هاي همراه قطعا در ابتلا به سرطان موثر هستند ناتوان بوده؛ اما در عوض تلفن همراه را "احتمالا سرطانزا" طبقه بندي كرده است.
اين طبقه بندي مجدد پس از برگزاري نشست دانشمندان متخصص اين زمينه در مقر اصلي موسسه در شهر ليون انجام شد.
آنها اطلاعات به دست آمده از آزمايشاتي كه روي حيوانات انجام شده را به همراه نتايج طولاني ترين تحقيق انجام شده روي مبتلايان به سرطان مغز مورد بررسي قرار دادند.
دكتر كورت استريف از موسسه IARC مي گويد: "از مطالعه سرطان در انسان شواهدي قوي به دست آمده كه نشاندهنده ارتباط احتمالي استفاده از تلفن همراه و ابتلا به برخي از انواع سرطان مغز است."
هنوز هم ابهامات زيادي در مورد خطرات استفاده از اين وسيله براي كودكان وجود دارد
موسسه GSMA كه از منافع صنايع تلفن همراه دفاع مي كند در مورد نتايج اين تحقيقات مي گويد:" طبقه بندي IARC خطر را محتمل، اما بعيد مي داند."
GSMA نگراني برخي از استفاده كنندگان تلفن همراه را تائيد مي كند و مي گويد استانداردهاي ايمني فعلي معتبر خواهند ماند؛ اما در عين حال لازم است تا تحقيقات بيشتري انجام شود.
توصيه هاي ايمني
برخي از دانشمندان معتقدند كه طبقه بندي IARC در مورد ارتباط احتمالي استفاده از تلفن همراه و ابتلا به سرطان خيلي دقيق نيست.
دكتر آني ساسكو مي گويد: "من فكر مي كنم كه تلفن همراه خطر ابتلا به تومور مغزي را افزايش مي دهد و دلايل قوي هم موجود است كه نشان مي دهد احتمال ابتلاي افرادي كه براي مدت بيش از ۱۰ سال از اين وسيله استفاده كرده اند، به ليگوما كه نوعي تومور مغزي است افزايش مي يابد."
اينكه والدين مي توانند به فرزندانشان تلفن همراه بدهند و هنگامي كه آنها در اين دنياي پر خطر بيرون از خانه هستند از آن ها خبر بگيرند حسن بزرگي است؛ اما اگر اين وسيله خود به عامل خطر تبديل شود بايد براي مقابله با آن هوشيار بود.
دكتر استريف مي گويد:"مي توان گفت كه بدترين حالت استفاده از تلفن همراه هنگام مكالمه صوتي و وقتي است كه گوشي به گوش يا مغز نزديك است. بنابراين به عنوان مثال مي توان استفاده از تجهيزات هندز فري (Hands free) را پيشنهاد كرد."
او اضافه مي كند:" شواهدي هم مبني بر دو برابر شدن اين اثر در كودكان وجود دارد. بنابراين شايد عاقلانه باشد كه استفاده كودكان از اين وسيله را محدود كنيم و اقدام عملي را جدي بگيريم."
با توجه به نتايج اين تحقيقات، برخي معتقدند كه دولت ها و مسوولان سلامت و بهداشت بايد مردم را به استفاده از پيامك به جاي مكالمه، ترجيح استفاده از تلفن ثابت و استفاده از هندز فري ترغيب كنند.
اينكه والدين مي توانند به فرزندانشان تلفن همراه بدهند و هنگامي كه آنها در اين دنياي پر خطر بيرون از خانه هستند از آن ها خبر بگيرند حسن بزرگي است
اليزابت رافيننگو از گروه"زنان اروپايي در خدمت آينده همگاني" معتقد است تلفن همراه احتمالا سرطانزا است و لازم است تا دستور العمل هاي ايمني در مورد آن وضع شود.
او مي گويد:"دانشمندان مي گويند كه تلفن همراه براي كودكان خطرناك است و IARC هم طبقه بندي جديدي انجام داده است. ما انتظار داريم توصيه هايي در اين زمينه انجام شود ولي هنوز اين اتفاق نيافتاده است. ما فكر مي كنيم خطر جديدي براي سلامت مردم در حال ظهور است و نبايد ۳۰-۴۰ سال ديگر صبر كنيم تا با نتيجه آن روبرو شويم."
به هر حال پس از گذشت ۲۰ سال از ظهور تلفن همراه، بسياري از متخصصان معتقدند كه خطري در اين مورد وجود ندارد؛ سازمان ملل اعلام مي كند كه احتمال خطر وجود دارد و ديگراني هم هستند كه اعتقاد دارند اين وسيله حتما مشكل آفرين است.
تصميم گيري در مورد جدي گرفتن اين موضوع و اطمينان از اينكه نسل آينده در صورت درستي پيش بيني هاي بدبينانه ما را ملامت نخواهند كرد، يا بي اعتنايي به اين هشدارها، به نظر شخصي افراد بر مي گردد.