زرد چوبه خواص ضد سرطاني دارد، فلفل سياه براي دستگاه گوارش مفيد است، فلفل قرمز دردها را تسكين ميدهد، زعفران براي مغز مفيد است و...
ادويه
دنياي ادويهها دنياي شگفت انگيزي است. نتايج مطالعات گوناگون حاكي از آن است كه ادويهها براي سلامتي بدن مفيد هستند: زرد چوبه خواص ضد سرطاني دارد، فلفل سياه براي دستگاه گوارش مفيد است، فلفل قرمز دردها را تسكين ميدهد، زعفران براي مغز مفيد است و...
براي آشنايي بيشتر با اين دنياي شگفت آور مطالعهي اين مطلب را از دست ندهيد!
زرد چوبه: ضد سرطان
سازمان جهاني سلامتي (OMS)، تأثير زردچوبه براي درمان مشكلات گوارشي از قبيل دل درد، بي اشتهايي، سوزش معده را به اثبات رسانده است.
زردچوبه باكتري موسوم به Helicobacter pylori عامل زخم معده را از بين ميبرد. بر اساس پژوهشهاي انجام گرفته اين خاصيت زردچوبه مديون مادهاي به نام كوركومين است. اين ماده علاوه بر رفع مشكلات گوارشي، قدرت زيادي در جهت پيشگيري از سرطان دارد.
ميزان مصرف: روزانه 3 الي 4 نوك انگشت زردچوبه براي بدن كافي ست. البته به نظر ميرسد كه كوركومين به راحتي جذب بدن نميشود براي همين اين ادويه بايد همراه اندكي روغن طبخ شود.
فلفل سياه : ضد درد
بر اساس يك پژوهش آلماني، كپسايسين (مادهي موجود در فلفل)، درد را كاهش ميدهد. گفتني است كه استفاده از پمادهاي ضد درد با پايهي كپسايسين براي تسكين دردهاي ناشي از آرتريت و آرتروز به تاييد سازمان غذا و داروي آمريكا رسيده است.
اگر به فلفل حساسيت داريد و يا از سندرم رودهي تحريك پذير رنج ميبريد از مصرف فلفل سياه خودداري كنيد.
فلفل قرمز: براي هضم غذا
فلفل قرمز به هضم غذا كمك ميكند. در سال 2002، يك پژوهش ايتاليايي نشان داد كه اين ادويه براي رفع احساس خستگي بسيار موثر است. خواص فلفل قرمز نيز مديون كپسايسين است. اين ماده قدرت تحريك ترشحات معده را دارد و به اين ترتيب باعث هضم بهتر غذا ميشود.
ميزان مصرف: در صورتي كه مشكل گوارشي داريد مصرف روزانه 1 الي 2 نوك انگشت فلفل قرمز همراه غذا كافي است.
زنجفيل: ضد تهوع
بر اساس يك پژوهش آلماني و يك پژوهش آمريكايي كه همزمان در سال 2005 انجام گرفت، مشخص شد زنجفيل يا همان زنجبيل خاصيت ضد تهوعي دارد. به بيان روشن، زنجفيل از استفراغ و حالت تهوع پيشگيري ميكند و يا آنرا متوقف ميسازد. اين خاصيت زنجفيل به دليل وجود موادي از قبيل gingerol، shogaols و zingerones ميباشد كه تحريكات تهوعزاي معده را كاهش ميدهد.
ميزان مصرف: در صورتي احساس تهوع داريد يك سوم قاشق چايخوري پودر زنجفيل يا يك تكه زنجفيل تازه ميتواند چاره ساز باشد. ميتوانيد از اين ادويهي مفيد به صورت خام، دم كرده و يا از پودر آن در غذايتان استفاده كنيد.
دارچين: قند خون را پايين ميآورد
بر اساس پژوهشي كه محققان پاكستاني در سال 2003 انجام دادهاند، دارچين به پيشگيري يا درمان ديابت كمك ميكند. مصرف روزانه 3.1 تا 6 گرم عصارهي دارچين (به مدت 40 روز)، قند خون مبتلايان به ديابت نوع 2 را به ميزان 18 تا 29 درصد، تري گليسيريد را به ميزان 23 تا 30 درصد و كلسترول مضر خون LDL آنها را به ميزان 7 تا 27 درصد كاهش ميدهد. پژوهش ديگري كه در سال 2006 روي 79 فرد انجام گرفت نيز نتايج يكساني را ارائه داد.
دكتر بئاتريس رينال، متخصص تغذيه ميگويد: «دارچين بالا رفتن ميزان قند خوني كه بعد از اتمام غذا گرفته ميشود را كاهش ميدهد و به مبتلايان به ديابت و يا افرادي كه در شرف ابتلا به آن هستند اين امكان را ميدهد تا در تغذيهي خود كمتر دچار مشكل شوند».
ميزان مصرف: روزانه 1 قاشق غذاخوري در غذا.
شاخه ميخك: تسكين دندان درد
جويدن شاخهي ميخك روش بسيار خوبي براي كاهش دندان درد (تا رسيدن به دندان پزشك) است. به گفتهي دكتر رينال ميخك حاوي اوژنول است كه اين ماده، ضد التهاب، ضدعفوني كننده و همچنين بي حس كنندهي موضعي محسوب ميشود. به همين دليل ميتواند باعث تسكين درد شود.
روش استفاده: 1 يا 2 شاخه ميخك را له كنيد و تا زمان رسيدن به دندان پزشك روي دندان دردناك بگذاريد.
زعفران: ضد افسردگي
نتايج دو پژوهش ايراني كه روي افراد مبتلا به افسردگي خفيف انجام گرفت حاكي از آن است كه زعفران براي درمان علائم افسردگي از دارونماها يا placebo مؤثرتر عمل ميكند.
در يكي از اين پژوهشها محققان به مقايسهي اثرات زعفران و داروي فلوكستين fluoxetine دست زدند و به اين نتيجه رسيدند كه زعفران به اندازهي اين دارو موثر است. البته تا امروز علت خاصيت ضد افسردگي اين ادويه سرخ بر محققان پوشيده مانده است. در طب سنتي ايراني افسردگي را با زعفران درمان ميكردند.
ميزان مصرف: به طور مرتب از زعفران در طبخ غذاهايتان استفاده كنيد البته در صورت امكان؛ چون زعفران ادويهي گراني است.