جمعه 22 نوامبر 2024 - 02 آذر 1403
دلايل ريزش مو در زنان
دلايل ريزش مو در زنان
چهار‌شنبه 12 مرداد 1390 - تنها شما نیستید که ریزش مو را تجربه می کنید بلکه اکثر زنان چنین اختلالی را تجربه کرده اند. کم شدن مو در زنان به دلایل متفاوتی اتفاق می افتد ولی بحث جدی در این رابطه -حداقل در مورد زنان – صورت نگرفته است.

تنها شما نيستيد كه ريزش مو را تجربه مي كنيد بلكه اكثر زنان چنين اختلالي را تجربه كرده اند. كم شدن مو در زنان به دلايل متفاوتي اتفاق مي افتد ولي بحث جدي در اين رابطه -حداقل در مورد زنان – صورت نگرفته است در بسياري از موارد دلايل ريزش مو قابل تشخيص و درمان است .بنابر اين اجازه دهيد ابتدا بعضي از فاكتورهاي رايج كه باعث ريزش مو مي شود را بيان كنيم.

- كمبود آهن

فقر آهن -در صورت داشتن يا نداشتن آنمي- مي تواند منجر به ريزش مو شود. ولي بهتر است قبل از اينكه خودسرانه از قرص هاي آهن مكمل استفاده كنيد با پزشك خود در اين زمينه مشورت كنيد تا در صورت تشخيص نياز توسط پزشك از مكمل ها استفاده كنيد. زيرا آهن بيش از اندازه در بدن نيز منجر به بروز بعضي مشكلات مي شود.

- اختلالات غده تيروئيد

در هر دو حالت كم كاري يا پركاري غده تيروئيد ريزش مو اتفاق مي افتد.

- كاهش مقدار استروژن

خيلي از زنان ، ريزش مو را در دوران يائسگي و بعد از آن تجربه مي كنند . زمانيكه ترشح مقدار استروژن در بدن كاهش مي يابد. ساير تغييرات هورموني- براي مثال تغيير ميزان استفاده از داروهاي ضد حاملگي – نيز مي تواند منجر به ريزش مو شود.

- تغييرات هورموني بعد از حاملگي

مادراني كه تازه كودكان خود را متولد كرده اند از ابتدا تا بعد از ۶ ماه نيز ريزش مو را تجربه مي كنند و اين زماني است كه مقدار استروژن در خون در حال برگشت به مقدار نرمال است. در حقيقت چيزي كه به نظر ريزش موي شديد مي آيد در واقع تنظيم چرخه رشد طبيعي مو است ۰( نسبت به زمان حاملگي كه در اثر ميزان زياد هورمون ريزش مو از حد نرمال كمتر مي شود)

telogen efflovium- -(تلوژن افلووين)

 اين يك اصطلاح براي بيان ريزش مو به صورت موقت و ناگهاني است كه در اثر استرس يا جراحي اتفاق مي افتد و به طور عمومي تا دو ماه بعد از بيماري ادامه دارد (اين اصطلاح همچنين براي بيان ريزش ناگهاني مو كه در نتيجه يكي از علت هاي ذكر شده اتفاق مي افتد مانند تغييرات هورموني بعد از زايمان نيز صدق مي كند.)

- داروها

خيلي از داروها منجر به ريزش مو مي شود . بنابر اين اگر اين مسئله براي شما نگران كننده است بهتر است با پزشك خود در مورد مصرف داروهاي جايگزين مشورت كنيد.

- مقدر زياد ويتامين آ يا سلنيوم:

در موارد نادر ممكن است از اين مكمل استفاده شود زيرا در بسياري موارد مصرف مولتي ويتامين نياز را مرتفع مي كند.

مطالعات متعدد اخير كه در مورد علت ريزش مو در مردان صورت گرفته نشان مي دهد كه مصرف دخانيات نيز باعث افزايش ريزش مو مي شود اما مشخص نيست كه در زنان نيز چنين تاثيري داشته باشد . اما به طور كلي مصرف سيگار بنابه دلايل بسيار مضر است . بنابراين فرق نمي كند كه آيا ريزش مو نيز در بين اين دلايل باشد يا نه.

اما بهترين كار براي كسي كه ريزش مو را تجربه كرده اين است كه دليل اصلي را شناسايي و درمان كند. و بهترين نقطه براي تشخيص انجام تست خون است تا ازاين طريق ميزان آهن، هورمون هاي تيروئيد و وضعيت استروژن خون مشخص شود.

اگر پزشك علت قابل درمان براي ريزش مو تشخيص نداد ممكن است ريزش مو نتيجه فاكتورهاي ژنتيكي باشد كه غير قابل اجتناب است اما با اين حال داروهايي و جود دار كه رشد دوباره مو را تحريك مي كند.

روگان(نام تجاري براي داروي ماينوكسيدل): اين دارو به صورت موضعي مصرف مي شود يعني به صورت مستقيم روي پوست سر ماليده مي شود و با اتساع رگ هاي خوني پوست سر ، خون رساني به پوست سر راافزايش مي دهد . در نتيجه فوليكول ها ي مو مواد مغذي و اكسيژن بيشتري دريافت مي كند و در فوليكول هاي مو شروع به بزرگتر شدن مي كند و بعد از مدتي موها پر پشت تر مي شود. البته قابل ذكر است كه زنان حامله و شيرده نبايد از اين دارو استفاده كنند.

• پروپسيا(نام تجاري براي داروي فناسترايد): اين دارو به صورت قرص به فروش مي رسد و مانع تبديل تستسترون به دهيدروتستسترون يا DHT مي شود (دهيدروتستسترون هورموني است كه به تدريج باعث كم شدن فوليكول هاي مو و درنتيجه كم شدن چرخه رشد مو مي شود) البته اين دارو براي درمان ريزش مو در مردان تجويز مي شود اما ممكن است مانع ريزش مو در زنان نيز شود. البته همان طور كه درمورد داروي اول بيان شد زنان حامله يا زناني كه قصد حامله شدن دارند نبايد از اين دارو استفاده كنند. مطالعات در مورد خاصيت مصرف اين دارو در زنان به نتايج ضد و نقيصي رسيد ه لذا مصرف اين دارو درمورد تمام زنان كارساز نيست.

البته در مورد دو داروي ذكر شده لازم است به اين نكته اشاره شود كه مادامي كه اين دارو مصرف مي شود ريزش مو قابل درمان و كنترل است ولي اگر درمان كنار گذاشته شود وضعيت به حالت قبل برميگردد.