استفاده بيش از حد از مكملهاي ويتامين E ميتواند خطر ابتلا به سكته را نزديك به 20 درصد افزايش دهد.
مطالعه روي 120 هزار نفر كه نيمي از آنها مكملهاي ويتامين E مصرف كرده بودند نشان داد استفادهي بيش از حد از مكملهاي ويتامين E ميتواند خطر سكته قلبي را تا 22 درصد افزايش دهد.
ميزان مصرف مجاز اين ويتامين 12 ميلي گرم است، اما برخي افراد كه بيش از اندازه اين ويتامين را مصرف كرده بودند بين 50 تا 500 ميلي گرم در روز اين ويتامين را از طريق مكملها وارد بدن خود ميكردند.
تحقيقات نشان داد اين كار باعث پاره شدن رگهاي مغزي ميشود كه در نهايت منجر به سكته شده و عواقب بسيار بدي را به همراه دارد. البته در نتايج اين تحقيقات كه در نشريه پزشكي بريتانيا منتشر شده آمده است مصرف ويتامين E ميتواند خطر ابتلا به نوع خاصي از سكته مغزي را كه بر اثر مسدود شدن رگهاي خوني به وجود ميآيد تا 10 درصد كاهش دهد. اما در مجموع دانشمندان اعلام كردند مضرات مصرف بيش از حد مكملهاي ويتامين E بسيار بيشتر از فوايد آن است.
ميليونها نفر در بريتانيا از مكملهاي ويتامين E استفاده ميكنند كه به شكل خالص يا به صورت تركيب با ويتامينهاي ديگر به شكل قرصهاي مولتي ويتامين عرضه ميشوند.
***
ويتامين E يكي از آنتي اكسيدانهاي قدرتمند است كه به اعتقاد دانشمندان از ابتلا به بيماريهاي قلبي پيشگيري ميكند و به قويتر شدن و افزايش انعطاف ديوارههاي رگهاي قلبي كمك شاياني ميكند.
دانشمندان معتقدند بهترين روش براي پيشگيري از ابتلا به سكته قلبي ورزش كردن، داشتن رژيم غذايي مناسب و چك كردن مرتب فشارخون است. سكته يكي از شايعترين علل مرگ و مير در جهان است. مهمترين علت بروز سكته مسدود شدن يا پاره شدن رگهاي مغزي هستند به اين ترتيب روند خون رساني به سلولهاي مغزي متوقف شده و سلولهاي مغزي دچار آسيب جدي ميشوند.
مصرف زياد قرصهاي ويتامين E و سرطان ريه
به گزارش پايگاه اينترنتي بي. بي. سي. نيوز، اين مطالعه كه در آمريكا و بر روي 77 هزار نفر انجام شده است، نشان داد مصرف 400 ميلي گرم ويتامين E در روز در طولاني مدت خطر ابتلا به سرطان ريه را 28 درصد افزايش ميدهد و اين خطر براي سيگاريها از اين ميزان نيز بيشتر است. در اين مطالعه درباره خطرات مشابه مصرف زياد مكملهاي بتاكاروتن نيز هشدار داده شده است.
يك كارشناس در مجله آمريكايي "مراقبتهاي تنفسي و حياتي پزشكي" نوشت، مردم بايد ويتامينهاي مورد نياز خود را از طريق مصرف ميوه و سبزيجات به دست آورند.
دكتر "تيم بايرز" از دانشگاه كلرادو گفت: يك رژيم غذايي سالم و متعادل به اين معناست كه مردم همه نوع مواد غذايي و معدني مفيد را كه به كاهش خطر ابتلا به سرطان كمك ميكند، مصرف كنند.
گفته ميشود ويتامين E يك آنتي اكسيدان است كه از سلولها در برابر مولكولهايي به نام راديكالهاي آزاد محافظت ميكند؛ اما محققان آمريكايي حدس ميزنند كه ويتامين E در دوزهاي بالا ميتواند به عنوان يك اكسيدكننده
نيز عمل كند و باعث اكسيداسيون شود و در نتيجه به سلولها آسيب بزند
محققان در اين مطالعه مدت چهار سال متوسط مصرف روزانه ويتامين C و اسيدفوليك و مكملهاي ويتامين E را در افراد 50 تا 76 ساله بررسي كردند. در طول مدت اين مطالعه 521 نفر به سرطان ريه مبتلا شدند. عوامل سيگار، سوابق خانوادگي و سن، همه ارتباط حيرت آوري با خطر ابتلا به سرطان داشتند.
همچنين در اين مطالعه ديده شد كه مصرف ويتامين C يا اسيدفوليك تأثيري در ابتلا به سرطان ريه ندارد اما مصرف ويتامين E در ابتلا به اين سرطان موثر است.
محققان از ديدگاههايي جديد، يافتههاي خود را ارزيابي كرده و به اين نتيجه رسيدند كه ظرف 10 سال، به ازاي مصرف هر يك صد ميلي گرم ويتامين E در روز، خطر ابتلا به سرطان ريه 7 درصد ديگر افزايش مييابد. مصرف ويتامين E در ميان سيگاريها چشمگير است اما تنها به آنها محدود نميشود.
***
گفته ميشود ويتامين E يك آنتي اكسيدان است كه از سلولها در برابر مولكولهايي به نام راديكالهاي آزاد محافظت ميكند؛ اما محققان آمريكايي حدس ميزنند كه ويتامين E در دوزهاي بالا ميتواند به عنوان يك اكسيدكننده نيز عمل كند و باعث اكسيداسيون شود و در نتيجه به سلولها آسيب بزند.
وي افزود، تحقيقات بارها و بارها نشان داده است كه يك رژيم غذايي سالم و متعادل ضمن تأمين تمامي ويتامينهاي مورد نياز بدن ميتواند خطر ابتلا به انواع سرطانها را كاهش دهد. ترك سيگار مؤثرترين راه براي پيشگيري از ابتلا به بسياري سرطانها است. هيچ رژيم غذايي يا مكمل ويتاميني وجود ندارد كه بتواند با اثرات سمي دود سيگار مقابله كند.
در سال 2002 مطالعه روي 29 هزار مرد سيگاري در فنلاند نشان داد مصرف بتاكاروتن (كه در بدن به ويتامين A تبديل ميشود) خطر ابتلا به سرطان ريه را 18 درصد افزايش ميدهد.
مضرات مصرف بيش از اندازه ويتامين E
مشكلات مصرف زياد اين ويتامين نسبت به ساير ويتامينهاي محلول در چربي كمتر است، زيرا بدن تحمل مقادير زياد آن را نسبتاً دارد. اما اگر مصرف بيش از اندازه و به صورت مصنوعي (قرص و آمپول) باشد، باعث مسموميتهاي ويتاميني ميشود.
همچنين از ديگر عوارض مصرف بيش از اندازه اين ويتامين اين است كه بدن از ديگر ويتامينهاي محلول در چربي استفاده نميكند و كمبود اين ويتامينها در بدن به وجود ميآيد.
باعث رسوب كلسيم در استخوانها ميشود، موجب اختلال در ذخيره ويتامين آ در كبد ميشود و نيز باعث ميشود مدت زمان انعقاد خون زياد شود و حتي مصرف بيش از اندازه آن (بيشتر از 400 واحد) خطر مرگ به همراه دارد. مصرف طبيعي اين ويتامين حتي بيش از اندازه اين عوارض را به دنبال ندارد.
عوارض جانبي مصرف مكملهاي تغذيهاي
بروز عوارض جانبي مصرف مكملهاي تغذيهاي در افراد، ميتواند از فردي تا فرد ديگر متفاوت باشد. برخي از عوارض شايع اين مكملها در زير آورده شده است. اگر هركدام از اين علائم را در خود مشاهده كرديد، بهتر است در مصرف مكمل خود تجديد نظر كنيد.
عوارض مصرف
1- حس سوزن سوزن شدن لبها، زبان، پوست كه ميتواند از چند دقيقه تا چند ساعت ادامه يابد و خود به خود برطرف شود.
2- احساس ناراحتي در معده، كه اغلب ناشي از خود مكملها است و گاهي هم به خاطر زمان نامناسب مصرف و يا همزماني مصرف با داروي ديگر است. ممكن است اين حالت وقتي ايجاد شود كه مكمل را با غذاي خاصي ميخوريد.
همچنين از ديگر عوارض مصرف بيش از اندازه اين ويتامين اين است كه بدن
از ديگر ويتامينهاي محلول در چربي استفاده نميكند و كمبود اين ويتامينها
در بدن به وجود ميآيد
3- احساس خارش پوست كه عارضه ملايمي است و اغلب بعد از مدت كوتاهي برطرف ميشود.
4- سردرد كه اغلب بعد از خوردن مكملها عارض ميشود.
5- لكههاي قرمز روي پوست كه همراه با خارش يا درد است.
برخي عوارض جديتر عبارتند از
* علائم آنافيلاكسي: اين وضعيت وقتي رخ ميدهد كه مكمل تغذيهاي را براي اولين بار مصرف ميكنيد يا ندرتاً بعد از مصرف طولاني مدت رخ ميدهد. با بروز اين علامت سريعاً با اورژانس تماس بگيريد.
* علائم گيجي كه نبايد ناديده گرفته شود. ممكن است اين حالت به خاطر دوز بالاي مكمل يا زمان نامناسب مصرف يا وجود بيماري زمينهاي باشد.
* علائم شديد يا حتي مرگبار مانند فلج، حمله قلبي و نارسايي كليه، گرچه نادر است ولي در بعضي افراد ممكن است رخ دهد.
از ميان ويتامينها، علائم مسموميت بيشتر در اثر مصرف دوزهاي بالاي ويتامينهاي محلول در چربي رخ ميدهد زيرا اين ويتامينها خودشان در بدن ذخيره ميشوند. 4 ويتامين محلول در چربي عبارتند از : ويتامين A,K ,D,E.
لازم است در افراد آسيب پذير مانند زنان باردار و شيرده، كودكان و سالمندان مصرف مكملهاي غذايي با احتياط بيشتري همراه باشد.