محصولات ارگانيك محصولاتي هستند كه در تمام مراحل رشد با سيستم طبيعي هماهنگ بوده و در خاكي كه از چند سال قبل هيچگونه سموم دفع آفات گياهي نظير: علف هرزكشها، قارچكشها و مواد شيميايي در آن استفاده نشده و فقط با مواد طبيعي مانند كمپوست گياهي تقويت ميشود، رشد ميكنند.
اما با اينكه اين محصولات از ساير محصولات كه به صورت غير ارگانيك توليد مي شوند بسيار سالم تر هستند اما به دليل عدم اطلاع رساني درست در زمينه مزاياي آن و همچنين قيمت بالاتر اين محصولات، هنوز اين فرآورده هاي ارگانيك جاي خود را درسبد خريد خانوارها پيدا نكرده است.
محصولات ارگانيك كالاي لوكس نيستند
در نشست خبري "نهضت ملي شير سالم" كه با حضور چند تن از اساتيد دانشگاه و نماينده اداره استاندار استان قزوين در شركت "چاشت پسند" برگزار شد فرزاد نجفي متخصص كشاورزي اكولوژيك و استاد دانشگاه در مورد محصولات ارگانيك و تفاوت آن با ساير محصولات گفت: متأسفانه آن چيزي كه در تعريف كشاورزي ارگانيك مطرح شده اين است كه درچرخه توليد از مواد شيميايي استفاده نشود درصورتي كه اين امر تنها به اين موضوع نشده، بلكه عدم استفاده از سموم شيميايي وكودهاي شيميايي نيز يكي از موارد كشاورزي ارگانيك است.
وي ادامه داد: كشاورزي ارگانيك سيستم كاملا استاندارد از مزرعه تا مرحله توليد(دامي، دارويي، آرايشي و بهداشتي) است. حتي علوفه اي كه براي دام مصرف مي شود، بايد كاملا طبيعي باشد.
به گفته اين كارشناس، درسيستم هاي ارگانيك نبايد از موجوداتي كه دستكاري ژنتيكي شده است، استفاده شود. وي خاطرنشان كرد: ايران تا حدودي به توليد ارگانيك نزديك شده است.
اين كارشناس حوزه كشاورزي اكولوژيك تصريح كرد: پيش بيني مي شود طي دو سال آينده با ثبت رسمي محصولات ارگانيك وتدوين استاندارها توليد اين محصولات توسط سازمان استاندارد كشور نصب برچسب براي اين فرآوردها الزامي شود.
وي ادامه داد: هزينه هاي توليد محصولات ارگانيك بالا است و دولت در اوايل كار بايد به اين گروه از توليدكنندگان يارانه دهند.
نجفي در مورد كاربرد اسانس هاي خوراكي در توليدات غذايي نيز اظهار داشت:اسانس ها دو دسته هستند كه مي توان به اسانس هاي طبيعي و سنتز اشاره كرد.اسانس هاي طبيعي گران ترواسانس هاي سنتزي ارزان تر هستند كه به توليد كنندگان پيشنهاد مي كنم قيمت را ناديده گرفته و از اسانس هاي طبيعي استفاده كنيم، چرا كه عوارض آن در سال هاي ميانسالي مشهود مي شود.
اطلاع رساني نسبت به محصولات ارگانيك بسيار اندك است
حميد دولت آبادي كارشناس صنايع غذايي اداره استاندارد اظهار داشت: متأسفانه چرخه مزرعه تا توليد دچار نقصان است و بايد چاره اي براي اين امر بينديشيم.
وي افزود: اطلاع رساني نسبت به محصولات ارگانيك بسيار اندك است و مردم عموما به اين نوع محصولات توجهي ندارند.
كارشناس صنايع غذايي اداره استاندارد تصريح كرد: توليد محصولات ارگانيك به لحاظ صنعتي داراي هزينه بيشتري است، اما اين موضوع بهانه اي براي عدم استفاده كردن محصولات ارگانيك است.
وي گفت: دولت در سال چهار بار نظارت نامحسوس را بر توليد محصولات ارگانيك دارد البته بايد گفت با تعداد كم كاركنان نظارت ها بسيار مشكل است براي نمونه اداره استاندارد قزوين 50 كارمند دارد درصورتي كه جمعيت استان قزوين بيش از يك ميليون نفر است. بنابراين هر شهروند بايد يك مجري قانون باشد.
قيمت نبايد ملاك خريد مصرف كننده باشد
فؤاد قمرزاد مديرعامل صنايع غذايي "چاشت پسند" كه خود درزمينه توايد محصولات ارگانيك فعاليت دارد، اظهار داشت: معتقدم بايد به سمت فرهنگ سازي توليد محصولات ارگانيك حركت كنيم
او ادامه داد: محصولاتي كه از مواد نگهداره در آن استفاده مي شود، شايد به لحاظ طولاني شدن مصرف مشخصه خوبي باشد، اما اين محصولات به دليل سموم شيميايي، ممكن است عوارض شديدي داشته باشد.
قمرزاد افزود: علاوه بر آن شيرهاي استرليزه شده به دليل وجود اين مواد باعث كاهش كلسيم شده و در نهايت سبب پوكي استخوان مي شود.
وي افزود: بايد توليدكنندگان سعي كنند از مواد نگهدارنده استفاده نكنند و در توليد محصولات لبني شيرخشك و افزودني ها را حذف كنيم. وي يادآور شد: شيرارگانيك يعني 100 درصد شير را به مردم ارائه كنيم., و قيمت نبايد ملاك خريد مصرف كننده باشد .
وي ادامه داد: معتقدم كالاها بايد دسته بندي شوند و اگر در كالايي از شيرخشك استفاده مي شود، بايد اطلاع رساني شود.
توليد كننده محصولات ارگانيك تصريح كرد: خراب نشدن ماست، دوغ و ديگر محصولات در ماه هاي طولاني را مشخصه خوبي مي دانيم درصورتي كه اشتباه است اگر محصولي خارج از يخچال و يا در مدت طولاني خراب نشود، بايد به آن محصول شك كنيم.