آنتي اكسيدان هاي مهم مي توان به كاروتنوئيدها، ويتامين ث، ويتامين اي، سلنيوم و فيتو كميكال ها اشاره كرد. بهتر است آنتي اكسيدان ها از طريق مواد غذايي طبيعي وارد بدن شوند نه مكمل ها.
حتما همه ي ما اسم آنتي اكسيدان را بسيار شنيده ايم و شايد بدون اين كه معني دقيقي از اون بدانيم در موردش اظهار نظر هم كرده ايم.
به طور خلاصه مي توان گفت علي رغم متابوليسم طبيعي بدن، با در معرض قرار گرفتن يك سري شرايط مانند سيگار و دود سيگار، آلودگي ها، ورود مواد شيميايي غير ضروري به بدن از هر طريقي، اشعه و حتي استرس، در بدن راديكال هاي آزاد توليد مي شوند كه مي توانند به بدن آسيب برسانند؛ اين عوامل اكسيدان ها هستند.
اكسيدان ها از طريق ايجاد راديكال هاي آزاد، آسيب هايي در طولاني مدت به بدن رسانده و بسياري از بيماري هاي مزمن را ايجاد مي كنند.
آنتي اكسيدان ها از عواملي هستند كه سلول ها را در مقابل اكسيدان ها محافظت كرده و مانع از تخريب سلولي و آسيب هاي مزمن از جمله انواع سرطان ها، بيماري هاي قلبي، ديابت و... مي شوند.
انواع آنتي اكسيدان ها
كاروتنوئيد ها
ويتامين ث
در بالغين مرد روزانه 90 ميلي گرم و در بالغين زن 75 ميلي گرم در روز نياز است.
ويتامين اي
بهترين منابع غذايي ويتامين E شامل: آجيل، مارگارين و روغن هاي گياهي مثل روغن جوانه گندم، سويا، بادام، گردو، فندق، ذرت، دانه كتان و زيتون است.
نياز آن در بالغين روزانه 15 ميلي گرم مي باشد.
سلنيوم
در يك سري مطالعات چنين به نظر مي رسد كه ميزان ابتلا به بيماري هاي قلب و عروق و سرطان در افرادي كه محتوي سلنيوم برنامه غذايي اشان بالاتر بوده، كمتر است.
محتواي سلنيوم غذاها، به ميزان سلنيوم موجود در خاك يا آبي بستگي دارد كه گياه يا حيوان از آن تغذيه مي كند. ولي به دليل اتصال آن به پروتئين، در تمام غذاهاي حيواني وجود دارد. منابع عمده ي آن شامل غذاهاي دريايي، قلوه، جگر، گوشت و ماكيان هستند.
محتواي سلنيوم در غلات متفاوت بوده و به محل رويش آن ها وابسته است.
روزانه بدن ما 55 ميكروگرم سلنيوم احتياج دارد.
فيتو كميكال ها
يك دسته از آن ها، كاروتنوئيدها مانند بتاكاروتن، ليكوپن، گزانتين و...هستند. دسته ي ديگر فلاونوئيدها هستند كه حتما اسم آن ها را بسيار شنيده ايد. البته دسته هاي ديگري نيز وجود دارند كه از حوصله ي مطلب ما خارج است.
كليه ي آنتي اكسيدان ها را مي توان در همه ي گروه هاي غذايي پيدا كرد، سبزيجات، ميوه جات، آجيل، حبوبات، گوشت، مرغ و ماهي.
امروزه مكمل انواع آنتي اكسيدان ها توليد شده است ولي يادمان نرود تا وقتي كه مي توانيم آن ها را به طور طبيعي در اختيار بدن مان قرار دهيم، مكمل ها را كمتر استفاده كنيم. فراموش نكنيم لذت حاصل از خوردن ميوه و سبزي، بسيار بيشتر از استرس هزينه كردن خريد مكمل هاي گران و ناشناخته است!
فيتو كميكال ها مواد شميايي طبيعي هستند كه به طور طبيعي در سبزيجات، ميوه ها، دانه ها، آجيل و حبوبات وجود دارند. سلنيوم از جمله عناصر كمياب است كه در بدن به ميزان كم وجود دارد و علي رغم اين ميزان كم، بسيار ضروري و حياتي است. سلنيوم در پيوند با پروتئين در بدن به عنوان يك آنتي اكسيدان بسيار قوي عمل كرده و بدن را در مقابل راديكال هاي آزاد حفظ مي كند. ويتامين E از جمله ويتامين هاي محلول در چربي است كه در سيستم ايمني بسيار مهم و ضروري است. كاروتنوئيدها پيش سازهاي ويتامين آ هستند. فيتوكميكال هايي كه در ميوه ها و سبزي هاي زرد، نارنجي و قرمز وجود دارند. ويتامين C از جمله عوامل بسيار مهم در سيستم ايمني بدن است. همچنين در توليد كلاژن در بدن نقش بسيار ضروري دارد. مركبات، سبزيجات و ميوه هاي تازه سرشار از اين ويتامين هستند. اين ويتامين در مقابل حرارت حساس بوده و در حرارت بالا مقدار زيادي از آن هدر مي رود.