غذاهاي چرب چاقتان ميكند: به همين سادگي؟ همه چيز به همين سادگي نيست. بعضي از مواد غذايي قادرند كالريشان را به بعضي قسمتهاي خاص بدن شما بفرستند. دوست داريد بدانيد چه غذاهايي شكمتان را چاق ميكنند؟
به نظرتان چيزي عذاب آورتر از رفتن روي ترازو و نگاه كردن به وزني كه نشان ميدهد وجود دارد؟ شايد هم چون شكمتان جلوي ديدتان را گرفته نتوانيد صفحه نمايشگر ترازو را ببينيد. اشكالي ندارد، زندگي همين است. بايد قيمت هر چيز را بپردازيد—حتي براي چيزي اينقدر پاك و لذت بخش مثل خوردن! زندگي هيچ غذايي را بدون كالريهاي ناخواسته، بدريخت شدن اندام، بيماري، احساس گناه و پايين آمدن اعتمادبه نفس از آن شما نميكند.
بعضي از موادغذايي هستند كه كارشان فقط چاق كردن ماست! درست در همان قسمتهايي كه بيشترين استرس و خجالت را نصيبمان ميكند: يعني رانها، بازوها، غبغب و از همه اينها بدتر، شكم!
ليست موادغذايي كه موجب چربي آوردن شكم ميشوند
اگر به دنبال ليست موادغذايي هستيد كه باعث بزرگ شدن شكمتان ميشود بايد بدانيد كه نمك، كربوهيدراتها و چربيها بزرگترين متهمان پرونده هستند. وقتي ميگوييم كربوهيدرات و چربي، منظورمان فقط بعضي از انوع كربوهيدرات و چربي است. كربوهيدراتهاي ساده كه هضم آنها آسان است (مثل قندهاي تصفيه شده، گلوكز، فراكتوز و ساكاروز) و چربيهاي اشباع و ترانس كه متهمان رديف اول هستند. اما اجازه بدهيد ببينيم اين موادغذايي چطور دور كمر و شكمتان را بزرگتر ميكنند.
چربيهاي اشباع و ترانس
چربيها مهمترين منبع انرژي بدن هستند اما چربي اضافه اي كه بعد از سوختن مقدار نياز بدن باقي ميماند است كه ما را دچار مشكل ميكند. از آنجا كه اين چربيها وقتي در دماي اتاق نگهداري شوند ميل به جامد شدن دارند، ميتوانيم تصور كنيم كه وقتي در جايي از بدن ذخيره شوند، دسترسي به آنها و سوزاندن آنها بعنوان سوخت بدن كار سختي خواهد بود. بيشتر منابع غذايي غيرگياهي حاوي ميزان بالايي چربي اشباع است و البته برخي چربيهاي گياهي و روغنها هم شامل آن ميشوند. اين چربيها كلسترول زيادي را وارد بدن ميكنند و اين كلسترولهاي زيانبار بر كلسترول مفيد در بدن غلبه ميكنند. هرچه مقدار اين كلسترول زيانبار بيشتر باشد، احتمال ابتلا به بيماريهاي قلبي هم در فرد بيشتر ميشود. جاي تعجب نيست كه چاقي و حمله قلبي با هم ارتباط مستقيم دارند. موادغذايي حاوي چربي ترانس عبارتند از:
* فست فود
* اسنكهاي سرخشده غيرخانگي
* شيرينيها
* مافينها
* پاپكرن غيرخانگي كرهاي
* چيپس
* برگرها
* پيتزا
* موادغذايي كنسرو شده مثل سيريال، پاستا، سوپ
* سسهاي بسته بندي شده
* غذاهاي پخته شده در رستوران
* موادغذايي فريزشده
* لبنيات پرچرب
* كره
* گوشت گاو/خوك/مرغ
اكثر مواقع وجود روغنهاي هيدروژنه در آماده سازي اين غذاهاست كه مشكلساز ميشود. اين روغنها مدت نگهداري اين محصولات را بالا برده و درنتيجه توليدكننده ها به وفور از آنها در محصولاتشان استفاده ميكنند. چربيهاي ترانس نوعي از چربيهاي اشباع هستند.
كربوهيدراتهاي تصفيهشده
هضم اين كربوهيدراتها آسان است به همين دليل منبع بسيار خوبي از انرژي فوري به حساب ميآيند. اما اگر اين كربوهيدراتها زياد استفاده شوند، به چربي تبديل شده و در بدن ذخيره ميشود، مخصوصاً در ناحيه ميان تنه. موادغذايي كه سرشار از كربوهيدراتهاي ساده هستند مثل شيرينيها، دسرها، شكلات و از اين قبيل از جمله مهمترين موادغذايي هستند كه موجب چربي آوردن ناحيه شكم در خانمها ميشوند چون خانمها بسيار بيشتر از آقايان از اين تنقلات استفاده ميكنند. موادغذايي اصلي كه تحت اين دسته نامگذاري ميشوند عبارتند از:
* شكلات
* شيريني
* بيسكويت
* كيك
* مافين
* برنج سفيد
* آرد تصفيه شده
* بستني
* قهوه يا چاي (درصورت استفاده از قند يا شكر تصفيهشده)
* نوشيدنيهاي قنددار و نوشابه
* قند و شكر
* سيريالهاي قنددار
نمك
متعجبيد كه چطور نمك باعث چاق شدنتان ميشود؟ مولكولهاي سديم موجب ميشوند كه آب دور سلولهاي چربي ذخيره در بدن را احاطه كرده و از اين طريق آنها را مستحكمتر و البته متورمتر ميكنند. اين انباشتگي آب حالت بادكردگي به بدن داده و به سايز كلي بدن اضافه ميكند. بيشتر موادغذايي كنسرو شده و غذاهاي نمك دار حاوي نمك يا سديم هستند. دركنار اينها، موادغذايي ديگري كه نمك فراوان دارند عبارتند از:
* پنير
* گوشت
* آرد ذرت
* نخود
* سسها
* چاشنيها
* ترشيجات
* صدف
همانطور كه ميبينيد، فقط غذاهاي قنددار و چربيدار نيستند كه قطر دور شكمتان را اضافه ميكنند. نمك هم يك متهم اصلي است. درنتيجه، دفعه بعدي كه خواستيد ظرف نمكدان را برداشته و روي غذايتان نمك اضافي بپاشيد يادتان باشد كه اين دانههاي سفيدرنگ تا چه حد موجب چاق شدنتان ميشود.