آيا واقعا نوع تغذيه ميتواند بر قدرت حافظه تأثيرگذار باشد؟ محققان زيادي به اين مساله انديشيدهاند. در حقيقت اطلاعات قابل توجهي وجود دارد كه ارتباط بين نوع تغذيه و حافظه را مورد بررسي قرار دادهاند. نخست با غذاهاي حاوي فيبر بالا شروع ميكنيم. غذاهايي كه داراي فيبر زياد هستند به دليل حجمدهنده بودنشان مفيد شناخته شدهاند زيرا اين تركيبات موجب پيشگيري از يبوست شده و جريان دفع مواد زايد را تسهيل كرده و از ماندن مدفوع در رودهها و جذب مواد نامناسب جلوگيري ميكنند. تحقيقات نشان دادهاند كه مصرف كربوهيدراتهايي كه داراي فيبر زياد و قند كم هستند براي فعاليتهاي مغز مفيدترند. شايد به اين علت كه مواد غذايي پرفيبر مدت بيشتري در بدن ميمانند و نميگذارند كه قند خون به شدت بالا برود. برعكس مواد غذايي حاوي آرد سفيد و شكر پس از مصرف، قند خون را به شدت افزايش ميدهند...
در تحقيق ديگري ديده شده است كه كولين موجود در تخممرغ ميتواند از طريق توليد نوروترنسميترهايي مانند استيل كولين اثربخش باشد. ديده شده است ميزان استيل كولين در افراد مبتلا به آلزايمر پايينتر است و بنابراين، مصرف روزانه تخممرغ براي ميانسالان توصيه ميشود. بهتر است مجددا به ميزان ميوه و سبزي تازهاي كه روزانه ميخوريد، فكر كنيد. جالب است بدانيم املاح و آنتياكسيدان موجود در اين بركتهاي الهي در اغلب رژيمهاي غذايي با فوايد بسيار همراه هستند. تحقيقات روي حيوانات گوشتخوار كه عمر كوتاهي دارند، نشان داده است كه حتي در اين حيوانات نيز با اضافه شدن ميزان سبزي و صيفي تازه به رژيم غذايي شان بيشتر عمر ميكنند و فعالترند.
راجع به اسيدچرب امگا سه و خواص آن مطالب بسيار خوانده و شنيدهايد. غذاهاي حاوي اين اسيد چرب نيز بر حافظه اثرگذار است. تحقيقات زيادي در اين زمينه در دست انجام است و محققان بر اين باورند كه اين اسيدچرب ميتواند از دمانس و از دست دادن حافظه پيشگيري كند. ماهي سالمون، تن، ساردين، آزاد و همچنين دانههاي روغني مثل كلزا يا كانولا، سويا و بزرك سرشار از امگا سه هستند. از اين رو، وارد كردن آنها به رژيم غذايي بسيار مفيد است.
و آخرين نكته درباره ميزان آبي است كه در روز مينوشيد. ميدانيد كه ۶۰ درصد وزن بدن ما را آب تشكيل داده و حدود ۷۵ درصد مغز از آب است بنابراين، نقش آب در سلامت ما بديهي است. در ضمن، آشاميدن آب و نقش آن در حافظه احتياج به تحقيق و بررسي ندارد چون كوچكترين كم آبي در بدن به از دست دادن قدرت شناخت و درك منجر ميشود. دوباره يادآور ميشوم كه كليه تحقيقات به داشتن رژيمي متعادل و متنوع براساس گروههاي غذايي و حفظ وزن در حد متعادل تاكيد دارند. كاهش مصرف شكر و نانهاي تهيه شده از آرد تصفيه شده، حذف چربيهاي اشباع و ايزومر ترانس، كم كردن ميزان نمك مصرفي نيز سلامت حافظهمان را تضمين خواهند كرد.