متخصصان عقيده دارند كه كودكان بايد ويتامينهاي مورد نيازشان را بوسيله تغذيهاي كه دارند بدست بياورند، كه از آن جمله ميتوان به موارد زير اشاره نمود:
▪ شير و لبنيات مانند پنير و ماست
▪ ميوه و سبزيجات سبز ( بروكلي، اسفناج و ...)
▪ مواد پروتئيني مانند مرغ، ماهي، گوشت و تخم مرغ
▪ حبوبات مانند جو و ....
● كدام كودك به مكملهاي ويتاميني نياز دارد.
معمولاً والديني كه سر كار هستند، وقت كافي براي آماده كردن غذاهاي خانگي ندارند و بيشتر غذاهاي بيرون و كم ارزش را مصرف مينمايند.
بهمين دليل است كه ممكن است پزشكان مولتي ويتامين و يا مكملهايي را به كودكاني كه:
▪ كودكاني كه بصورت معمول غذاهاي سالم و تازه مصرف نميكنند.
▪ كودكان ايرادگير كه به اندازه كافي غذا نميخورند.
▪ كودكاني كه بيماريهاي مزمن از قبيل آسم و يا بيماريهاي گوارشي دارند، مخصوصاً اگر در حال درمان باشند.(حتماً قبل از اينكه به كودكانتان مكملهاي تغذيهاي بدهيد، با پزشك او مشورت نماييد.)
▪ خصوصاً كودكان فعالي كه به ورزشهاي فيزيكي سخت مشغول هستند.
▪ كودكاني كه به ميزان زياد Fast food مصرف ميكنند.
▪ كودكاني كه گياهخوار هستند.( ممكن است به آهن نياز داشته باشند.) رژيمهاي بدون لبنيات( نياز به مكمل كلسيم دارند) و يا رژيمهاي غذايي ديگر.
▪ كودكاني كه از نوشيدنيهاي كربوناتي استفاده ميكنند كه باعث كاهش ويتامين ميشوند و مواد معدني را از بدن پاك ميكنند.
● ۶ ويتامين و مواد معدني كه براي كودكان مفيد هستند.
▪ ويتامين A، باعث رشد و ساختن بافتها، استخوان، پوست سالم، چشم و سيستم ايمني ميگردد. بهترين منابع ويتامين A عبارتند از شير، پنير، تخم مرغ و سبزيجات زرد و نارنجي مانند هويج، كدو و سيب زميني شيرين.
▪ ويتامينهاي خانواده B كه ويتامين B۱، B۲، B۳، B۶ و B۱۲ هستند به سوخت و ساز، توليد انرژي و سلامت سيستم عصبي و چرخشي كمك ميكنند. منابع خوب عبارتند از گوشت، مرغ، ماهي، تخم مرغ، شير، آجيل، پنير، لوبيا و سويا ميباشد.
▪ ويتامين C، سلامت ماهيچهها، بافتهاي متصل و پوست را تقويت ميكند. منابع خوب از ويتامين C عبارتند از مركبات، توت فرنگي، كيوي، گوجه فرنگي و سبزيجات سبز مانند بروكلي.
▪ ويتامين D، به رشد استخوانها و دندانها و همچنين جذب كلسيم كمك ميكند. منابع ويتامين D شير،پنير و ماست ميباشد. زرده تخم مرغ و روغن ماهي نيز منابعي از ويتامينD هستند.
كلسيم به رشد كودكان و ساخت استخوانهاي قوي كمك ميكند. منابع آن شير، پنير، ماست،سويا و آب پرتقالهاي غني شده ميباشد.
آهن ماهيچه را ميسازد و براي سلولهاي خوني بسيار ضروري هستند. كمبود آهن در دوران بزرگسالي خصوصاً براي دختران كه در زمان عادت ماهانه مقداري از خون خود را از دست ميدهند بسيار زياد است. منابع خوب براي آهن، گوشت قرمز، بوقلمون، اسفناج، حبوبات و آلو بخارا ميباشد.
● بهترين ويتامينها
داشتن تغذيهاي سالم همراه با مصرف همه مواد غذايي بصورت تازه و سالم شروع ميشود. اين بهتر از آن است كه به كودكان Fast food و يا غذاهاي كم ارزش بدهيم و بخواهيم ويتامينهاي مورد نيازشان را بوسيله مكملها جبران نماييم. شما ميتوانيد همه ويتامينها و مواد معدني را در غذاهايي كه كربوهيدرات و پروتئين بالا دارند،پيدا كنيد.(به جز چربيها)
بهترين غذاها با ويتامين بالا در ميوه و سبزيجات تازه يافت ميشوند.
براي اينكه به كودكانمان ويتامين بيشتري برسد، تنوع غذا مهم است و نه ميزان آن. اگر فرزند شما غذاي خاصي را به عنوان مثال سبزي، دوست نداشته باشد بهتر است چندين روز از سرو آن خودداري كنيد و بعد دوباره آن را بصورت ديگري به او بدهيد.
● ۵ نكته براي مصرف ويتامينها در كودكان سالم
اگر به فرزندان خود ويتامين ميدهيد به نكات زير توجه نماييد:
▪ ويتامينها را دور از دسترس كودكان قرار دهيد. بنابراين آنها را مثل شكلات نميخورند.
▪ سعي كنيد كه براي تمام كردن غذا با بچههايتان بگو مگو نداشته باشيد و از دسر جهت رشوه دادن به آنها براي تمام كردن غذا استفاده نكنيد. ويتامينهاي محلول در چربي، تنها ميتوانند با غذا جذب شوند.
▪ اگر فرزند شما از داروي خاصي استفاده ميكند، ابتدا از پزشك او درباره تداخل داروها با ويتامينها و مواد معدني بپرسيد.
▪ اگر فرزند شما نميتواند از مكملهاي مايع و يا قرص استفاده كند از ويتامينهاي جويدني استفاده كنيد.
▪ بعد از سن ۴ سالگي،با صلاحديد پزشك ميتوانيد از ويتامينها و مواد معدني استفاده كنيد.