شنبه 23 نوامبر 2024 - 03 آذر 1403
وقتي رنگ از موها مي‌پرد
وقتي رنگ از موها مي‌پرد
سه‌شنبه 21 دي 1389 - سن، نقشی اساسی در این رابطه دارد، اما مواردی دیگر مانند عوامل ژنتیک و ارثی نیز از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند. کمبود بعضی ویتامین‌ها مانند ویتامین B12 نیز در سفید شدن موها موثر است. اختلالات تیروئید و استرس نیز از دیگر عوامل موثر در سفیدی موهاست.

شما هم از فراوان شدن موهاي سپيدتان نگرانيد؟ مگر چند بهار از زندگي‌تان گذشته است؟ چرا خيلي‌ها حتي تا چهارمين دهه از زندگي هم رنگ سپيد موهايشان را نمي‌بينند و خيلي‌ها هنوز به دومين دهه نرسيده براي پنهان كردن همان موهاي سپيد، به فكر چاره مي‌افتند؟

 تبليغات گسترده‌اي كه در مورد رفع سفيدي موها مي‌شود نيز نشان‌دهنده همين دغدغه و افزايش بي‌شمار تعداد افرادي است كه با سپيدي موها روبه‌رو هستند.

متخصصان عقيده دارند افزايش سن، تنها دليل سفيد شدن موها نيست. دلايل ديگري هم وجود دارد كه بايد به آنها توجه شود. البته هيچ تفاوتي هم ندارد چه نوع مويي با چه رنگي داريد، هر نوع مويي با توجه به سن و عوامل ژنتيك مستعد سفيد شدن است.

دكتر زهره نيكبخت، متخصص پوست و مو در اين‌باره به «جام‌جم» مي‌گويد: «هميشه سن باعث ايجاد سفيدي مو نمي‌شود. البته به طور طبيعي حدود 30 سالگي روند سفيد شدن موها شروع شده و در هر دهه اين سفيد شدن مو 10 تا 20 درصد افزايش مي‌‌يابد، اما گاهي بيماري‌هاي مختلف يا كمبود ويتامين‌ها هم مي‌تواند چنين شرايطي را به وجود آورد. به همين دليل حتي گاهي سفيدي مو در سنين نوجواني و جواني هم بروز خواهد كرد.»

وي با ذكر عوامل مختلفي كه باعث سفيد شدن موها مي‌شود، مي‌افزايد: «سن، نقشي اساسي در اين رابطه دارد، اما مواردي ديگر مانند عوامل ژنتيك و ارثي نيز از اهميت ويژه‌اي برخوردارند. كمبود بعضي ويتامين‌ها مانند ويتامين B12 نيز در سفيد شدن موها موثر است. اختلالات تيروئيد و استرس نيز از ديگر عوامل موثر در سفيدي موهاست.»

دكتر نيكبخت يادآور مي‌شود: «كم‌خوني‌، كمبود آهن و كمبود روي در بدن از ديگر مواردي است كه مي‌تواند موجب سفيدي موها شود.»

درمان و رفع سفيدي مو؛ واقعي يا تبليغاتي

دكتر نيكبخت به اين نكته اشاره مي‌كند كه از نظر علمي شواهدي مبني بر وجود داروي خاص براي برگرداندن رنگ موها يا پيشگيري از سفيد شدن آنها وجود ندارد، اما متخصصان در حال بررسي اين مساله هستند.

وي ادامه مي‌دهد: «اگر در اجتماع ببينيم و بشنويم كه فردي رنگ موهايش برگشته يا با مصرف دارو يا گياهي خاص سفيدي رنگ مويش تغيير كرده است، شايد به دلايلي نظير برطرف شدن بيماري‌هاي مرتبط با سفيدي مو باشد. به عنوان مثال ممكن است فردي كم‌خوني داشته و با درمان كم‌خوني، رنگ مو برگشته باشد. بنابراين پزشك معالج بايد ابتدا علت اصلي سفيدي مو را تشخيص داده و سپس درمان را شروع كند.»

دكتر نيكبخت در مورد تبليغات گسترده‌اي كه در مورد رفع دائمي سفيدي موها وجود دارد خاطر نشان مي‌كند: «اگر چنين تبليغاتي از نظر علمي واقعيت داشته باشد، ديگر نبايد فردي را با موهاي سفيد ببينيم. درست همانند تبليغاتي كه در مورد افزايش قد وجود دارد، در حالي كه هنوز افرادي با قد كوتاه در جامعه حضور دارند.»

نكاتي باريك‌تر از مو

اين پزشك متخصص پوست و مو در مورد رنگ كردن مكرر و تاثير آن در سفيد شدن موها مي‌گويد: «استفاده زياد از موادي كه براي رنگ كردن موها به كار مي‌رود، بخصوص در مورد موهاي ابرو كه از سنين خيلي پايين و تنها به منظور زيبايي استفاده مي‌شود، ممكن است در سفيدي زودرس موها تاثير داشته باشد.»

وي با اشاره به اهميت استفاده صحيح از لوازم آرايش مو مي‌گويد: «اگر بدرستي و با در نظر گرفتن اصول صحيح از سشوآر و... استفاده شود، مشكلي ايجاد نخواهد شد، اما متاسفانه خيلي از افراد نمي‌دانند چگونه بايد از اين لوازم استفاده كنند. به عنوان مثال اگر موي كاملا خيس را به مدت طولاني با سشوآر خشك كرده و حالت دهند، مو حتما آسيب خواهد ديد.»

شايد شما هم شنيده باشيد اگر تار موي سفيدي را بكنيد، ممكن است تعداد آنها افزايش يابد. اما اين پزشك متخصص با نفي اين موضوع توضيح مي‌دهد: «ما هيچ دليل علمي در اين مورد نداريم. شايد تنها دليل اين باور اين باشد كه وقتي موي سفيدي را مي‌بينيم، به آن دقت كرده و موهاي سفيد بيشتري كشف مي‌شود.»

وي در ادامه با ذكر مواردي كه خود فرد مي‌تواند به كاهش تعداد موهاي سفيد كمك كند، اشاره كرده و مي‌گويد: «ثابت شده است سفيدي مو بين افراد سيگاري 4 برابر بيشتر از سايرين است. بنابراين با ترك سيگار افراد زيادي مي‌توانند از سفيدي مو پيشگيري كنند.»

دكتر نيكبخت در پايان به مردم توصيه مي‌كند كه مو هم مانند هر عضو ديگري به مراقبت و توجه نياز دارد و در صورت بي‌توجهي به آن، حتي درمان بموقع بيماري هاي مربوط را هم با مشكل روبه‌رو خواهد كرد.