دوشنبه 20 مي 2024 - 31 ارديبهشت 1403
آشنايي با ويتامين K
آشنايي با ويتامين K
پنج‌شنبه 19 خرداد 1390 - آشنایی با ویتامین K کشف ویتامین ها و آشنایی با خواص آنها، دانشمندان را بر آن داشت که در جستجوی تعداد بیشتری از ویتامین ها باشند.

آشنايي با ويتامين K كشف ويتامين ها و آشنايي با خواص آنها، دانشمندان را بر آن داشت كه در جستجوي تعداد بيشتري از ويتامين ها باشند.

در سال 1935 يك دانشمند دانماركي طي يك سري تحقيقات ، متوجه وجود يك نوع ويتامين در بدن مرغ شد كه ضد خونريزي بود. اين دانشمند آن را ويتامينK ناميد.

تاكنون دو نوع ويتامين به نام K1 و K2 كه فرمول ساده آنها تفاوت جزئي با هم دارد، شناخته شده اند.

ويتامين K محلول در چربي بوده و تا حدودي در برابر حرارت پايدار مي باشد، ولي در مقابل نور بسيار حساس بوده و فاسد مي شود. ويتامين K مصنوعي به شكل هاي محلول در آب است و فرمول شيميايي آن شباهت زيادي به ويتامينK طبيعي دارد و اثرات آنها با يكديگر برابرند.

به دليل اينكه ويتامين K طبيعي ، محلول در چربي است، براي هضم و جذب آن، صفرا لازم است، ولي ويتامين K مصنوعي كه محلول در آب است احتياجي به ترشح صفرا ندارد.

مقدار كمي از اين ويتامين ، در كبد ذخيره مي شود كه اين مقدار فقط نياز يك هفته بدن را تأمين مي كند و هر چه هوا گرم تر باشد، نياز بدن به ويتامين مزبور نيز بيشتر مي شود.

بعضي از اشخاص در تابستان و در هواي گرم دچار خونريزي مانند خونريزي بيني مي شوند. اين علائم نشانه كمبود ويتامين K در بدن است؛ زيرا اين ويتامين براي انعقاد خون لازم است و بدون وجود اين ويتامين كبد نمي تواند پروترومبين ( عامل انعقاد خون ) بسازد.

منابع غذايي ويتامين K شامل : جعفري، كلم، اسفناج، گل كلم، كاهو، گوجه فرنگي، كرفس، لوبيا سبز، شاهي، شلغم و نخودسبز پخته است. همچنين در شير، گوشت و ميوه جات به مقدار كم وجود دارد.

ويتامين K غير از منابع غذايي، توسط باكتري هاي روده نيز ساخته مي شود. به همين دليل كمبود آن در انسان نادر است.

اشخاص سالم كه تغذيه صحيح و مناسبي دارند، نيازي به دريافت اضافي ويتامين K ندارند؛ زيرا مواد غذايي مصرفي آنها مي تواند كمبود اين ويتامين را جبران كند. ولي در افرادي كه دچار بيماري هاي روده هستند، چون ممكن است ميكروب هاي روده نتوانند ويتامين K بسازند و يا اينكه ويتامين نام برده به اندازه كافي جذب نشود، لازم است مصرف غذاهاي حاوي اين ويتامين را افزايش دهند.


كمبود ويتامين K

در شرايط زير امكان كمبود اين ويتامين وجود دارد :

- زماني كه سوء جذب چربي ها وجود داشته باشد.

- در شرايطي كه درمان با آنتي بيوتيك صورت بگيرد ( به دليل از بين بردن باكتري هاي روده )

- بيماري كبدي

كودكان زودرس و كودكاني كه فقط از شير مادر تغذيه مي كنند، از نظر احتمال خونريزي، بيشتر در معرض خطر هستند، چون شير مادر به دليل استريل بودن، ميكروب كمتري در روده به وجود مي آورد ، بنابراين ويتامين K در بدن ساخته مي شود.

زماني كه سوء جذب چربي ها در بدن وجود دارد، شكل مصنوعي ويتامين K كه محلول در آب است، مورد استفاده قرار مي گيرد.