يكشنبه 28 آوريل 2024 - 09 ارديبهشت 1403
 تاثير رژيم ‌غذايي بر سقط‌ جنين
تاثير رژيم ‌غذايي بر سقط‌ جنين
دوشنبه 27 دي 1389 - سقط گر چه سبب بروز يك تحول رواني در زن مي ‌شود اما خوشبختانه در 95 درصد موارد، بارداري بعدي بدون هيچ مشكلي به اتمام مي ‌رسد.

تاثير رژيم ‌غذايي بر سقط‌ جنين

شايد بسياري از خانم‌ ها سقط جنين را تجربه كرده باشند. سقط گر چه سبب بروز يك تحول رواني در زن مي ‌شود اما خوشبختانه در 95 درصد موارد، بارداري بعدي بدون هيچ مشكلي به اتمام مي ‌رسد.

در مقابل اين موضوع كه گفته مي شود يك سقط اهميت چنداني ندارد سقط بيش از 2 بار يا سقط هاي مكرر مي ‌تواند مشكلات بسياري پيش آورد.

بين 0/5 تا 3 درصد زنان حداقل 3 سقط را در زندگي خود تجربه مي ‌كنند. موضوعي كه سبب بروز حالات منفي احساسي در والدين و سوالات بسيار براي پزشكان مي‌ شود.

در حقيقت در نيمي از موارد پزشك نمي ‌تواند دليل سقط را مشخص كند. دلايل سقط مكرر جنين بسيار زياد است و نياز به آزمايشات فراواني دارد. زير نظر گرفتن مشكلات پزشكي يك خانواده، تحليل كروموزوم‌ هاي زن و مرد براي يافتن اين موضوع كه آيا ناهنجاري وجود دارد يا خير، بررسي بيماري‌ هاي ايميوني مثل لوپوس، مشكلات انعقاد خون، مشكلات هورموني، مشكلات رحمي و ... از اين جمله هستند.

امروزه محققان غير از اين موارد روي يكي ديگر از دلايل ناشناخته سقط مكرر يعني تغذيه تمركز كرده ‌اند.

پيش از اين بررسي‌ ها نشان داده بود چاقي يا لاغري مفرط تاثيري منفي بر باروري و تخمك ‌گذاري دارند و حتي مي ‌توانند در صورت بارداري خانم، سبب سقط جنين شوند. اين موضوع به ويژه زماني كه انديس توده بدني پايين ‌تر از 5/18 يا بالاتر از 30 باشد بيشتر مي ‌شود.

اما بيش از وزن، آن چه اهميت مي ‌يابد چربي‌ هاي دور شكم است و از آن جا كه كنترل قند خون را تحت تاثير قرار مي ‌دهد مي ‌تواند سبب سقط جنين شود.

جالب است بدانيد داشتن وزن بالا، بر تخمدان، آندومتر و رحم هم تاثير مي‌ گذارد و هر ميزان اضافه‌ وزن بالاتر برود كيفيت تخمك پايين ‌تر آمده و رشد جنين را تحت تاثير قرار مي ‌دهد. سقط جنين در اين خانم‌ ها بسيار ديده مي ‌شود و فرقي نمي ‌كند كه اين خانم‌ ها طبيعي باردار شده باشند يا به روش مصنوعي. به همين دليل است كه طبق قوانين، چنين خانم‌ هايي كه مايل به بارداري با روش مصنوعي ‌هستند ابتدا بايد وزن خود را، در صورت داشتن اضافه ‌وزن، كاهش دهند.

سقط مكرر مي‌ تواند بر بارداري‌ هاي بعدي هم تاثير منفي بگذارد. به عنوان مثال تحقيقات نشان داده زناني كه دچار سقط مكرر مي ‌شوند كمبود ويتامين B9 يا اسيد فوليك دارند. حتي برخي از آن ها حاصل پلي‌ مورفيسم ژنتيكي هستند كه از جذب ويتامين B9 جلوگيري كرده و اگر موادغذايي آن ها حاوي مقدار كمي اسيد فوليك باشد، كمبود آن مي ‌تواند اثر مُضري بر جنين بگذارد. همين دسته از زنان در صورتي كه به طور مرتب ويتامين‌ هاي گروه B را مصرف كنند از سقط پيشگيري خواهند كرد و در صورتي كه طي دوران بارداري و قبل از آن اسيد فوليك مصرف كنند، سقط جنين 57 درصد كاهش خواهد يافت.

برخي مواد غذايي زير سوال‌ هستند!

* برخي بيماري‌ هايي نظير بيماري سلياك يا عدم تحمل گلوتن مي ‌تواند يكي از دلايل سقط جنين باشد. اين بيماري گرچه شايع است اما در برخي موارد تشخيص داده نمي ‌شود و در نتيجه بدون درمان باقي مي ‌ماند. از جمله نشانه‌ هاي ابتلا به اين بيماري اسهال شديد و لاغري است. اين ناراحتي مي‌ تواند بر تخمك ‌گذاري نيز تاثير گذاشته و عامل ناباروري يا سقط  جنين باشد. خانم ‌هايي كه مبتلا به اين ناراحتي هستند با دريافت رژيم بدون گلوتن مي‌ توانند از بروز سقط پيشگيري كنند.

* از جمله مواد غذايي ديگري كه گاهي احتمال سقط را افزايش مي ‌دهد مصرف قهوه است. جالب است بدانيد احتمال سقط در صورتي كه ميزان مصرف كافئين در روز از 250 ميلي ‌گرم يا دو فنجان قهوه بالاتر برود به شدت افزايش مي ‌يابد. نكته ديگر اين كه بايد متوجه مصرف كافئين پنهان هم بود. اين كافئين در چاي، برخي نوشابه ها و شكلات وجود دارد.

* لازم به ذكر نيست كه بگوييم مصرف نوشيدني‌ هاي الكلي تا چه حد مُضر است زيرا اين موضوعي است كه به اثبات رسيده و تاكنون در مورد آن بسيار بحث شده است.

آيا رژيم غذايي ضد سقط وجود دارد؟

اين سوالي است كه محققان بسياري در پي يافتن آن هستند. بررسي ‌ها نشان داده افزايش مصرف سبزيجات برگ سبز، ميوه‌‌ هاي تازه، امگا 3 و امگا 6، تخم‌ مرغ، ماهي و مواد لبني و به طور كل، داشتن يك رژيم غذايي متعادل مي ‌تواند احتمال سقط را كاهش دهد.